← Tilbake til artikler | Publisert: 8/18/2017

Vennligst ikke skriv ut denne eposten

Ofte kan de beste intensjoner virke mot sin hensikt.

Vi kaster bort mye data i dagens samfunn. En av de verste tingene jeg som webutvikler opplever, er dårlig optimaliserte bilder og data på nettsider. De fleste utviklere i dag tar data på alvor, spesielt med tanke på mobilvennlige sider. Nettsider skal lastes inn fort, og er siden for tung tar det for lang tid å laste inn og brukeren mister interessen.

Jeg har sett nettsider som laster inn et bilde 20 ganger så stort som filen burde vært. Et gigastort bilde krympet ned til å passe inn i en liten boks. Brukeren må fremdeles laste ned dette bildet, og er du på mobil kan du regne med et stort hopp i databruk.

Ikke skriv ut denne eposten

I min jobb, og mange andre, brukes epost daglig. I 2017 sender vi i snitt 269 milliarder eposter hver dag. Det er mange eposter det. Det er ca. 2.4 millioner eposter hvert sekund, over hele verden. Eposter er store og små, vi sender lange og korte tekster, bilder og dokumenter. Mange vil nok ikke klare å tenke seg en hverdag uten epost.

Jeg legger ofte merke til at når jeg mottar eposter fra andre kan jeg se en veldig kjent epostsignatur. 

Vi har alle sett den, det er kanskje den mest brukte epost-signaturen vi har i dag.

For det første så tror jeg det skal veldig mye til for at noen skriver ut eposter i dag. Klart det er noen som fremdeles gjør det, og ja, noen ganger er det faktisk helt greit å skrive den ut.

For det andre så mener jeg at signaturen fungerer mot sin hensikt i 2017.

En signatur mot sin hensikt

Tenk at du bruker en lignende signatur hver gang du sender en epost. Signaturen varierer i utforming, noen bruker kun tekst og et symbol mens andre bruker tekst og bilde for å formidle denne noble beskjeden.

På sitt aller minste vil en slik epostsignatur øke størrelsen på brukt data med 0,3kb. Det er 0,3kb data ekstra hver gang du sender en epost.

Det er ikke alle som skjønner hva disse data-begrepene betyr, så la meg bruke et eksempel satt på spissen.

La oss si at alle bruker denne signaturen. Og vi sender ut 269 milliarder eposter hver dag.

269mrd * 0,3kb = 80,7mrd kb.

80mrd. kb. er lik 80 GB.

Det er på størrelsen av en vanlig harddisk som følger med vanlige PC’er i dag. Du kan lagre 26.000 bilder med den lagringsplassen. Det er én harddisk med unødvendig data hver dag. Hver dag. 29 Terrabyte med unødvendig data i løpet av ett år.

Data er ikke miljøvennlig

Mange tenker nok ikke over at serverparker og datasentere, som lagrer all informasjonen vi bruker, bruker strøm. Enormt mye strøm. Hvor strømmen kommer fra er enda et spørsmål, og hvor ren strømmen er varierer enormt. Data er ikke nødvendigvis miljøvennlig. Et server rom i et datasenter kan bruke nok energi til å gi strøm til 180 000 hjem.

Så i konklusjon vil jeg si, vennligst tenk på miljøet før du bruker en epostsignatur som sier “vennligst tenk på miljøet før du skriver ut denne eposten”.

Magnus er utvikler i Big Fish. Med designbakgrunn og lang fartstid som frontend-utvikler er han både kritisk, kreativ og løsningsfokusert.

Lignende artikler

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

10/27/2020

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

10/27/2020

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

Kommunikasjon mot grønnvasking

10/19/2020

Kommunikasjon mot grønnvasking

Du får ikke Netflix på kassettspilleren din

2/7/2020

Du får ikke Netflix på kassettspilleren din