← Tilbake til artikler | Publisert: 4/30/2018

Ostehøvelen kan ta seg en bolle

Mens våre nære naboer kan skryte på seg Bluetooth, Spotify, Lego, dynamitt, Nokia, Carlsberg, flotte klær og god mat sliter vi nordmenn å konkurrere hvis vi ikke får snakke om oljen vår.

“Men vi fant jo opp bindersen” sier noen lavt, “og ostehøvelen!”, svarer noen andre. Det er våre go-tos når vi skal snakke om norsk innovasjon. Det er klart det er vanskelig å skjære ost i lik størrelse og tykkelse uten høvelen, men jeg tror ikke vi hadde sulta uten den. Og når det gjelder å holde papir sammen uten tape, stifter, tråder, lim, klype eller permer, ja da er bindersen ypperlig. Men nå er det heller ikke så sikkert at Norge kan ta æren for bindersen viser det seg.

Topp 10 oppfinnelser i Norge

I 2011 kåret patentstyret i Norge, sammen med Nitimen, Norges viktigste oppfinnelser. Vi kan skryte på oss Tripp trapp-stolen, ostehøvelen, rottefella og sprayboksen blant flere mindre merkverdige oppfinnelser. Kunstgjødsel er kanskje en av de jeg føler er den mest merkverdige her, og enklere matproduksjon er ikke noe å kimse av. Men disse oppfinnelsene er neppe inspirerende og store suksesshistorier for Norges unge, engasjerte, fremtidige gründere. Jeg vil heve frem noen av de store, usynlige suksesshistoriene vi i Norge kan skryte på oss.

Cascading Style Sheets

Dette er et noe som en gjennomsnittlig nordmann aldri har hørt før, men sannsynligvis bruker hver eneste dag. Cascading Style Sheets, eller CSS som vi oftest sier, er et av fundamentene for moderne nettsider i dag, sammen med HTML og JavaScript. Du skal lete lenge etter en side som ikke tar det i bruk.

For å gi et eksempel på hvor viktig CSS er for weben i dag, viser jeg her hvordan en artikkel på dagbladet.no ser ut med og uten CSS.

Med andre ord er CSS essensiell for at hvilken som helst nettside med struktur skal være representabel. For at knapper skal se ut som knapper, for at bilder skal være store eller små, for at du skal se forskjellen mellom navigasjon og en liste.

Og du ser kanskje hvor jeg skal med alt dette med norske oppfinnelser og sånt. CSS er nemlig funnet opp av en nordmann. I 1994 ble CSS først foreslått av Håkon Wium Lie og ble senere utviklet, sammen med Bert Bos, til standarden vi bruker den dag i dag.

Der ingen skulle tru en millionbedrift kunne bu

Nå som du vet at Norge kan skryte på seg et av fundamentene for internettet i dag, vil jeg fortelle om den lille bygda Vik i Sogn. Her finner vi Highsoft, et IT-selskap som leverer sine digitale produkter til flere av verdens største bedrifter som Facebook, Twitter, MasterCard, Visa, Nokia og listen fortsetter.

Highsoft leverer i dag programvare som gjør det mulig å visualisere data på en rekke måter. Vi i Big Fish har opp til flere ganger benyttet oss av produktet Highcharts. Det kan være alt fra interaktive grafer som viser ditt totale forbruk av mobildata i løpet av ett år, eller boligprisutviklingen i Norge.

Mer enn olje og kjøkkenutstyr

Så, neste gang du er omringet av kjepphøye dansker, finner og svensker som flekser innovasjonsmusklene sine har du nå litt mer ammunisjon enn Sprayboks og Oljeutvinning. Vi er et land som er større enn oljen vår og jeg er stolt over hva vi bidrar med på den tekniske siden.

Og flinkere skal vi bli! Med initiativer som Lær Kidsa Koding, lærer vi våre unge til å programmere fra en tidlig alder og vår neste tekniske milepæl er kanskje rett rundt hjørnet med det nytenkende e-læringsprogrammet Scrimba.

Vi har en spennende tid framover i den digitale hverdagen, og jeg er glad for at jeg kan være en liten del av den.

Lignende artikler

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

10/27/2020

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

Meninger

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

10/27/2020

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

Meninger

Kommunikasjon mot grønnvasking

10/19/2020

Kommunikasjon mot grønnvasking

Meninger

Du får ikke Netflix på kassettspilleren din

2/7/2020

Du får ikke Netflix på kassettspilleren din

Meninger