← Tilbake til artikler | Publisert: 2/7/2020

Du får ikke Netflix på kassettspilleren din

Du kan ikke lage kaffe med kapsler i Mocca Masteren din, og du kan selvfølgelig ikke høre på DAB radio på den gamle hytteradioen din. Dette er selvfølgeligheter vi alle er innforstått med. Hvorfor er det så vanskelig å få folk til å oppdatere nettleseren sin da?

Det er få områder som er i så sterk og rask utvikling som internett. Med den hastigheten kan det være vanskelig for andre bransjer å følge med. Som en designer og utvikler er det få ting som får meg til å grøsse like sterkt som ordene “hvordan ser det ut på Internet Explorer da?”, eller “det funker ikke på Internet Explorer”.

Internet Explorer feilmelding

En feilmelding som kan dukke opp når man benytter en utdatert nettleser.

Dinosauren

Internet Explorer er nesten synonymt med nettlesing for mange. Samtidig er det en nettleser som har lite med internettet slik vi kjenner det i dag. IE har gått så langt ut på dato at til og med selskapet som står bak den, Microsoft, advarer mot å bruke den. Siste versjon av IE er datert 12. januar 2016. Det er ca. fire år siden i skrivende stund. På disse årene har vi fått to revolusjonerende metoder å forme layout i nettleseren, men ingen av disse fungerer i en av de mest kjente nettlesere der ute.

Sikkerhetshull

Internet Explorer er langt i fra den mest populære nettleseren i Norge eller verden, heldigvis, men den er dessverre sterkt representert hos store selskaper. Ironisk nok er IE den foretrukne nettleseren hos de store selskapene der IT-sjefene tar beslutningen basert på sikkerhetshensyn. Dette er ironisk fordi IE er en nettleser med ekstremt mange sikkerhetshull og problemer. Grunnen til at mange selskap likevel benytter IE er fordi de bruker utdaterte intranett-tjenester som i sin tid kun ble utviklet for IE. En annen grunn kan være at det er behagelig å fortsette som før – eller at de rett og slett er for late til å sette opp nye nettlesere for selskapet. Dette er et problem.

“Older versions of Internet Explorer have security problems which will never be fixed and using it will leave you vulnerable to all sorts of problems on the internet. Many websites, such as Facebook, Youtube and Gmail are no longer supporting old versions of Internet Explorer.”

Dersom du leser denne artikkelen i Internet Explorer er du altså i høyere risiko enn i andre nettlesere å bli hacket eller andre risikoer. Moderne nettlesere tetter ukentlig sikkerhetshull og oppdateres automatisk. Jo eldre et sikkerhetshull er jo større mulighet er det for hackere å misbruke. Og dersom sikkerhetshullene aldri kommer til å fikses, som er realiteten for IE, er det som en åpen dør for alle med egenskapene og intensjonene.

Brukervennlighet og evige kompromisser

Men dette handler ikke bare om sikkerhet, det handler også om brukeropplevelser på nettet. Vi designer ikke bare nettsider for at de skal være imponerende visuelt. Vi designer nettsider bevisst med tanke på hvordan vi ønsker at besøkende skal bruke dem. Layout, farger og innholdshierarki har like mye med brukervennlighet og brukerens forventninger å gjøre. Når du trykker på en knapp, forventer du at du ledes et nytt sted. Dersom knappen ikke fungerer, eller noe henger seg opp, får du en dårlig brukeropplevelse.

Oversikt over nettlesere sin støtte for utvikling

Veldig mange moderne funksjoner fungerer ikke på Internet Explorer. Derfor blir det tidkrevende og omfattende å utvikle nettsider som skal fungere i denne nettleseren. Denne oversikten finner du her.

Et endelig farvel

Ingenting hadde vært bedre enn å ta et endelig farvel med IE, og vi er på god vei. Andelen IE-brukere er dalende, IE er fortsatt å finne på topp 10-lista. Hvis du nå ergres over det du leser og ikke er klar til å gi slipp på Microsoft, så gå over til Edge! Dette er en moderne og trygg nettleser, levert av Microsoft. Og dersom du sitter i et selskap som enda ikke har gått videre så ber jeg deg om å ta opp dette med IT. Det handler faktisk om sikkerhet. 

Top 10 nettlesere

De 10 mest brukte nettleserne, januar 2020. Du finner en oppdatert oversikt her.

La oss ta et endelige farvel til en nettleser som en gang var selve internett for mange, men som har gått ut på dato. Og la oss heller investere tid og penger på de moderne nettleserne fremover.

Lignende artikler

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

10/27/2020

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

10/27/2020

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

Kommunikasjon mot grønnvasking

10/19/2020

Kommunikasjon mot grønnvasking

Retten til å reparere

1/10/2019

Retten til å reparere