← Tilbake til artikler | Publisert: 9/10/2018

Gi meg mer av den der sexy sirkulærøkonomien!

Stigende folketall, økende forbruk, utslipp som må ned og avfallsproblemer. For noen muligheter!

Jeg elsker delingsøkonomi og gjenbruk. Jeg har både leid ut og selv leid ulike boliger rundt om i verden med Airbnb i flere år. Jeg koser meg på en tre-girs bysykkel og jeg elsker lukten av en nyleid Nabobil. Jeg får sommerfugler i magen for hvert nye konsept som dukker opp som gjør det enklere for meg å bidra til mindre avfall og forbruk. Sushien fra too-good-to-go smaker mye bedre enn vanlig (og så fikk jeg så masse) og FOR en fin jakke jeg fant på Tise. Og la oss ikke engang starte med finn.no. Sikleemoticon.

Innen 2050 er forventet folketall økt fra dagens 7 til hele 10 milliarder mennesker på kloden. Parallelt med dette stiger flere og flere fattige land ut av fattigdom, noe som medfører en økt kjøpekraft. Det tilfredsstiller dagens lineære økonomi som stadig presser taket på økt vekst.

Vel, man kan trygt si at dette går på kloden løs. Og vi i Norge er, til tross for alle Tesla’ene våre, blant de verste. Om alle levde slik en gjennomsnittlig nordmann lever, hadde dette krevd hele 3,4 jordkloder. Vi må omskape forretningsmodellen og det krever et fullstendig paradigmeskifte.

Jeg har lært meg et nytt begrep denne uken: sirkulærøkonomi. Og for å være ærlig har det raskt utviklet seg til å bli mitt nye favorittuttrykk og -tema.

Svimlende muligheter

Verden er allerede langt på vei i å utnytte mulighetene i sirkulærøkonomien. EU lanserte en ambisiøs handlingsplan i 2015. Vår kjære bror Danmark er heller ingen sinke og de utga nylig en rapport på temaet – hvor de sikter mot å bli en sirkulær leder. De er allerede det landet i verden som sender minst avfall til deponi.

Noe rapporten fra Danmark påpeker: «Hvert land i verden vil bli tvunget til å gjennomgå denne transformasjonen.» Også Finland, Nederland og Island har kommet langt, men hva verre er – selv italienerne står i fare for å slå oss. Å være i tet på avfall, materialer, løsninger, forskning, utvikling og innovasjon er en mulighet vi som nasjon bør gripe med begge armer. Det er muligheter det er snakk om. Se for deg alle arbeidsplassene som finnes der ute innen delingsøkonomi, tjenester, reparasjon (alt fra skomakere til teknologer), materialproduksjon, innovasjon, teknologi. Det er kjempespennende!

Både forbruker, næringslivet og staten må støtte innovasjon og løsninger som bidrar. Gjenbruk, reparasjon og resirkulering må bli en ny norm. Avfall skal ikke lenger være i slutten av verdikjeden, men i starten. Bruk-og-kast må byttes ut med en ny tankegang. Produkter som er skadelige for miljøet og bidrar til hyppig bruk-og-kast bør sanksjoneres. Da lønner det seg plutselig ikke lenger.

Hva kommer nå?

Vi aner enda ikke hva det neste blir, men venter i spenning. Er det én ressurs det ikke er manko på, så er det avfall. Det er god økonomi å utnytte disse.

Mulighetene ligger i å lage løsninger som er enklere, bedre, raskere, gøyere, tilgjengelige og ja; kulere enn dagens løsninger. Da slipper man å fortelle folk at de må gjøre dette for å redde verden, men fordi det rett og slett er bedre. Samtidig bør målet være at forbrukeren får mulighet til å gjøre informerte valg og velge produkter og tjenester som promoterer den sirkulære økonomien. Jeg tror det er akkurat det forbrukeren ønsker.

Vi er ikke entreprenører eller innovatører selv, dessverre, og vet ikke hvor de nye tankene fødes. Men vi vil gjerne være med og bidra til å synliggjøre, skape oppmerksomhet og nysgjerrighet!

Ta kontakt med oss, om du trenger hjelp til å kommunisere ut det du ønsker å få til.

Lignende artikler

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

10/27/2020

Hvorfor jobbe med et lite byrå?

Meninger

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

10/27/2020

Hvordan er det å jobbe med Big Fish?

Meninger

Kommunikasjon mot grønnvasking

10/19/2020

Kommunikasjon mot grønnvasking

Meninger

Du får ikke Netflix på kassettspilleren din

2/7/2020

Du får ikke Netflix på kassettspilleren din

Meninger