5/7/2024
Foto: Chris Peeters fra pexels.com
← Tilbake til artikler | Publisert: 2/24/2021
Vi har nettopp levert vår raskeste nettside noensinne
Hvert sekund teller. Dette gjelder spesielt på internett. Vi er mer utålmodig enn noen gang. Om vi føler vi venter for lenge går vi videre til neste ting. Dette gjelder ikke bare oss mennesker. Søkemotorer er også veldig kritisk til hastighet på siden din, derfor er det viktig å alltid tenke optimalisering.
En nettside er ikke bare en nettside, i hvert fall ikke i disse dager. De fleste moderne nettsider er bygget på flere systemer, og noen ganger må brukerne ta byrden av dette.
Før i tiden
I gamle dager utviklet vi nettsider på en datamaskin og lastet disse opp på en server for å gjøre de tilgjengelig til alle. Vi lagde et nytt HTML-dokument, slang inn noen tabeller med innhold og kanskje pyntet litt på de før vi publiserte. Det var enkelt, men også tidkrevende å vedlikeholde. Skrivefeil i innholdet? Da må du kontakte webmaster, som må åpne dokumentet, endre teksten og laste tilbake opp til server igjen. Enda en skrivefeil? Og sånn repeterte vi.
Content Management System
Har du hørt om et CMS før? Det er forkortelsen på Content Management System. Har du hørt om WordPress, Drupal, Joomla, Wix eller Squarespace? Alle disse er CMS’er med fordeler og ulemper mellom seg, men den sentrale ideen er fantastisk. I stedet for at innholdet kun kan redigeres i kilden, logger du inn i et kontrollpanel og endrer innholdet når du vil, uten å måtte kontakte IT-avdelingen.
Må bare lage det ferdig først
Det som er til felles for de fleste CMS’er er at de er bygget på systemer som genererer nettsidene basert på hva du gjør i kontrollpanelet. I de fleste tilfeller slipper du å tenke på presentasjonen av innholdet. Du oppdaterer innholdet og systemet genererer nettsiden med alle farger og fonter predefinert i et malverk. Dette har fungert utmerket lenge, og fungerer fremdeles godt i de fleste tilfeller.
Hver gang en bruker besøker siden din må den lages først
Men det er en liten bakdel hos mange av de. Det er at de bygges hver gang en bruker besøker nettsiden din. For hvert besøk eller sidevisning må den lages først, så sendes den til brukeren. I noen tilfeller kan dette ta tid. På sitt verste kan det skje en feil og siden henger seg opp, og brukeren må vente lenge før nettsiden dukker opp.
Ferdigpakket og klar
Da vi fikk i jobb å utvikle de nye nettsidene til Lovdata Pro ønsket vi prøve en nyere teknologi som leverer nettsider mye raskere til brukeren. I stedet for et system som bygger nettsiden hver gang, gikk vi for et system som allerede har laget ferdig sidene før brukeren besøker de.
Med WordPress som headless CMS og GatsbyJS på frontend leverte vi fra oss en lynrask nettside med alle fordeler fra et CMS og hastigheten til en “systemløs nettside”.
GatsbyJS er et rammeverk som genererer lynraske ferdig-produserte nettsider hver gang det skjer en endring i innholdet, og så legger ferdig HTML klar til å hentes fra brukeren. Uten å gå for teknisk inn i det, er det litt som å gå inn i en restaurant og kelneren vet allerede hva du vil bestille og kokken har allerede laget ferdig maten for deg. Maten står faktisk på bordet i det du kommer inn.
Med WordPress vedlikeholder vi innholdet, og for hver endring i innholdet kjøres dette gjennom en prosess som klargjør sidene til brukeren. Det er med andre ord eier av nettsiden som tar seg av ventingen for brukerne sine.
Sikkert og stødig
Av de mange fordelene med statisk genererte nettsider er et av de største sikkerheten og stabiliteten. En WordPress-side er avhengig av at databasen er tilgjengelig og skulle det skje en feil vil hele nettsiden være nede. Besøkende får en melding om at det har skjedd en feil, og så går de videre fra siden din. En statisk generert nettside er ikke avhengig av databaser eller CMS’et. Den vil alltid fungere. WordPress siden din kan være hacket og databasen kan være offline, men det vil ikke påvirke nettsiden din. Den er oppe som om ingenting er galt.
Lave kostnader og mange fordeler
Nettsiden hostes fra Netlify, en populær og kraftig tjeneste for moderne nettsider. Fordi det er så mye som kan bli sagt om fordelene og jeg vil få de frem så fort som mulig har jeg laget en liste over alle fordelene vi opplevde i denne prosessen:
- Bilder optimaliseres og komprimeres i størrelse. Den laster kun ned bildene du skal se på, ikke de som ligger lenger ned på siden
- Alle filer komprimeres og deles opp så godt de kan for at siden skal lastes inn så raskt som mulig
- Netlify distribuerer nettsiden i et innholdsnettverk (CDN) som betyr at siden ligger på flere servere. Om du besøker siden fra New York, slipper du å hente data fra en server i Norge, men en server som er mye nærmere. Det betyr også at om en server er nede, hopper den til en annen server som er tilgjengelig.
- Statiske genererte filer kan ikke hackes, det er ingenting som kan ta ned nettsiden
- Om det skjer en feil i CMS’et eller databasen er siden allerede generert ferdig, så nettsiden vil ikke være nede
For å avslutte vil jeg si at det absolutt finnes måter å få opp hastigheten og optimalisere en nettside fra et CMS. Det finnes caching av sider og resurser. Man kan være smartere med resursene. Man kan for eksempel lage en WordPress side med Google AMP som gjør siden din betraktelig raskere, men man ofrer en del fleksibilitet i prosessen. Det er så mange muligheter i dag.
Det er mange veier til Rom, men denne veien var vi ekstra imponert over.