← Tilbake til artikler | Publisert: 2/12/2021

Hva er UI og UX, og hvorfor er det så viktig for nettsiden din?

Kort fortalt er UX og UI kreative prosesser i produktutvikling der brukeren og dens opplevelse av produktet settes i fokus. Det samarbeides tett mellom UX-designeren, som løser hvordan produktet oppleves fra A-Å, og UI-designeren, som løser den estetiske opplevelsen i digitale flater.

Selv om UX og UI gjerne kan omtales hver for seg, går de to hånd i hånd for digitale produkter. Du oppnår ikke god UX på en nettside uten god UI, og sammen handler de om å gjøre brukeropplevelsen og brukerreisen så smidig som mulig.

Brukeropplevelse

UX (User Experience) handler i stor grad om hvordan et produkt brukes og oppleves, og om brukervennlighet. Er produktet intuitivt å bruke, svarer det til en brukers forventninger? Dette er problemstillinger som en UX designer tar for seg.

UX er en prosess som benyttes både for digitale og fysiske sluttprodukter og er viktig både i utviklingen av nettsider, apper og en kaffemaskin. Denne prosessen inkluderer blant annet grundig research og analyse av brukeratferd, definering av brukerreiser, gjennomføring av brukertesting, struktur, design og funksjonalitet.

Eksempel på dårlig UX

Eksempel på dårlig UX: Hvilken knapp trykker du på hvis du skal opp?

Brukergrensesnitt

UI (User Interface) omhandler den grafiske layouten og brukergrensesnittet til et digitalt produkt, som en nettside eller applikasjon. UI-design dekker alle synlige og interaktive elementer.

En UI-designer bruker visuelle virkemidler, som farger, kontraster og animasjoner, for å gjøre det enklere for en bruker å for eksempel å navigere en nettside. Ved hjelp av ulike fonter og skriftstørrelser kan man skape hierarki i innholdet og gjøre det enklere å lese tekster, og ved hjelp av farger og diskret animasjoner kan man tydeliggjøre hva som er en knapp og hvor man kan klikke for å komme videre.

Eksempel på dårlig UX

Eksempel på dårlig UI: Hva skjer når jeg trykker på denne knappen? Skjedde det noe? Har jeg trykket? Eksempelet er lånt fra Adobe.

Hvorfor er UX og UI viktig for deg som har en nettside?

Både UI- og UX-designere jobber for å unngå frustrasjon hos brukeren. God UX/UI betyr rett og slett at du gjør det enklere for folk å bruke nettsiden din. Det er for eksempel en fordel om de skjønner at en knapp kan trykkes på, eller hvordan de skal kunne komme i kontakt med deg.

I dag er folk flest vant til å kunne ordne det meste selv over nett, og de forventer umiddelbar respons. Hvis en bruker ikke finner det han eller hun leter etter, om en knapp ikke leder dit vedkommende forventer, eller om brukeren åpner et bildegalleri og ikke kommer seg tilbake, kan det ende med at vedkommende lukker hele nettsiden. Det er ikke ønsket brukerreise, og eksempler på dårlig design.

Hvordan gjøre nettsiden til et strategisk verktøy?

Med godt design blir det enklere for brukere å bruke nettsiden din. Bildet er lånt fra Adobe.

Strategisk design

Eksemplene til nå har presentert UX- og UI-design som en passiv og reaktiv løsning, som et svar på minimumskrav og en måte å unngå uønsket brukeratferd på. Men UX/UI-design kan også brukes mer aktivt og strategisk for å oppnå konkrete mål, som å øke salg eller konvertere leads.

For å oppnå dette må du gjennomføre en grundig UX-prosess, analysere tilgjengelig data og definere ønskede brukerreiser. Ved å se på når og hvor brukere lukker nettsiden din, kan du for eksempel få en pekepinn på hvor de mister interessen eller hva som ikke svarer til deres forventninger.

Driver du en nettbutikk kan du gi forslag som «vi tror du også vil like» eller «andre som kjøpte dette produktet kjøpte også» for å øke mersalget. Er du en offentlig institusjon som ønsker at folk skal kunne finne informasjon selv og ikke ta kontakt, er strukturen og inndelingen i ulike temaer viktig. Hvis du presenterer et eksempel på noe du har gjort for en kunde, bør du gjøre det enkelt for andre som kan ønske samme type løsning å komme i kontakt med relevante personer. Lista er uendelig, og alt handler om UI/UX.

Fordelen med en nettside med godt gjennomtenkt og utarbeidet UX og UI er at de som besøker den gjør det du ønsker de skal gjøre. Du hjelper rett og slett folk med å bruke nettsiden din «riktig». Hvis du til stadighet irriterer deg over at noen kontakter deg og spør om det som står på nettsiden din, betyr det kanskje at de ikke har funnet den informasjonen. Og hvem sin skyld er det?

Vi kan hjelpe deg med UI/UX.

Lignende artikler

Hva er egentlig en visuell profil?

2/11/2022

Hva er egentlig en visuell profil?

Øk synligheten med en grønnere nettside

1/12/2022

Øk synligheten med en grønnere nettside

Designmagi

5/5/2021

Designmagi

Øk synligheten til din virksomhet med en sterk visuell profil

4/7/2021

Øk synligheten til din virksomhet med en sterk visuell profil