← Tilbake til artikler | Publisert: 4/25/2023

Øko-vandalisme? Ja, takk

I Norge er hele 30% av villbier og 22% av sommerfugler rødlistet som truede arter. Det betyr at mange av disse artene står i fare for å dø ut. Dette er alvorlig da pollinatorene er en viktig del av næringsgrunnlaget vårt. Vi har derfor pønsket på en lavterskel, gøy, men samtidig nyttig måte å bidra på.

Big Fish innledet et samarbeid med ByBi i håp om å sammen realisere en idé vi hadde båret på. Vi ville nemlig lage frøbomber, men trengte mer kunnskap om fremgangsmåte.

ByBi er organisert som et lokallag under Norges Birøkterlag og har rundt 300 medlemmer.

ByBi – Oslos urbane birøkterlag er en miljøorganisasjon med fokus på biologisk mangfold, basert på frivillig innsats. De sitter på masse kunnskap om hva våre pollinerende insekter trenger, og vet akkurat hvordan frøbomber skal lages!

Dermed ble Bøllefrø født! Et konsept som skal inspirere til litt mild økovandalisme og vekke din indre gartnergerilja! En lavterskel og morsom måte å hjelpe våre summende venner på.

Hva er en frøbombe?

Frøbomber lages av leire, kompost og ulike frø tilpasset klimaet de skal brukes i. De kan kastes i veikanter, kantsoner eller i viltvoksende hager. Leira vil ta til seg fukt og sakte “smelte” ned i jorda, og dermed spre frøene stykkvis. Og så spirer blomstene. Pollinerende insekter lever nemlig av pollen og nektar fra blomster. Når insektene besøker blomstene bestøver de også planten og sikrer reproduksjon og blomstring også neste år. Alt i naturen er til en viss grad avhengig av dette samspillet. Jo flere blomster, jo flere insekter. Jo flere insekter, jo mer liv!

Bøllefrøene er sammensatt av blå lin, pyntekorg, blomkarse, kornblomst, ringblomst, fløyelsblomst, prestekrage, sommerstokkrose og solhatt.

Bli et Bøllefrø du også!

Mens vi lader opp til #NoMowMay har vi et håp om at det kan bli både enkelt og gøy å bidra til kampen for biene. – Det er ingen tvil om at det blir penere også, med fargerike sommerblomster overalt, sier Johanne Furuseth, designer i Big Fish. Litt lett økovandalisme er det verdt. Pælm og plant, som vi sier.

Bli et Bøllefrø du også! Melder du deg på er du automatisk med i trekningen av en Bøllefrø-tskjorte.

Bli et ekte Bøllefrø sammen med oss, og delta på vår første (av forhåpentligvis mange) Frøbombeworkshop! Kna og trill egne Bøllefrø med hele familien – 30.april, på Dyrk Bryn. Meld deg på her.

Lignende artikler

Big Fish fisker i Florø

3/8/2021

Big Fish fisker i Florø

Kreativitet på lån: Frida

2/12/2021

Kreativitet på lån: Frida

Lovdata sin nye visuelle profil

2/12/2021

Lovdata sin nye visuelle profil

Nytt boligprosjekt i marka!

10/28/2020

Nytt boligprosjekt i marka!